Film

2022-04-04 19:30 - 21:30

Film: Des hommes et des Dieux

Maandag 4/4 om 19.30 uur

De film is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis van zeven monniken (de achtste verstopte zich onder zijn bed en wist zo te overleven) die in 1996 zijn ontvoerd door moslimterroristen in Tibhirine in Algerije en later zijn vermoord.

De acht broeders leefden in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten. Ze hielpen hen bij hun werk, namen deel aan hun feesten en zorgden voor de gezondheid van de mensen.

Wanneer terreur en geweld toenamen, wisten de broeders dat ze in groot gevaar verkeerden. Toch besloten ze unaniem om niet te vertrekken, en hun lot deemoedig af te wachten. De film laat zien hoe ze tot dat besluit kwamen, in gesprekken met elkaar en door te bidden. Cruciaal zijn de diensten, waarin ze gezamenlijk Psalmen zingen, waarvan de teksten licht laten schijnen op hun lot. De lichamelijke kwetsbaarheid en het lijden van Christus zijn het voorbeeld voor de monniken, waardoor ze op hun post blijven.

De film wordt ingeleid door Bert Claerhout, die in 2007 een half jaar meegeleefd heeft met de ‘erfgename van Tibhirine’ en daarna heeft meegewerkt aan het boek ‘De droom van Tibhirine’ van Ivo Dujardin (Lannoo 2009).

Deelname in de onkosten: € 5.
inschrijven kan via: abdij.roosenberg@gmail.com