Klassiek & Architectuur Abdij Roosenberg Waasmunster

Klassiek & Architectuur Abdij Roosenberg Waasmunster
Afbeelding
Goeyvaerts Strijktrio
Het Goeyvaerts strijktrio brengt Giacinto Scelsi en Hildegard van Bingen in een confrontatie. Een verklanking van hogere sferen, visioenen en hogere dimensies.

Giacinto Scelsi bereikte de hoogste vorm van intimiteit in de stukken die hij voor strijkers schreef. Een onzichtbare dimensie, even onzichtbaar als de vele visioenen die Hildegard Van Bingen zag. Haar muziek tracht een verklanking te zijn van deze extatische intimiteit.

Het Goeyvaerts Strijktrio is in 1997 opgericht door violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas met als doel uitsluitend twintigste en eenentwintigste-eeuwse repertoire uit te voeren. Het trio ontleent zijn naam aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek. Het ensemble speelt niet alleen bestaand werk maar is ook actief met opdrachten voor nieuwe strijktrio’s.

Klassiek & Architectuur
Met Klassiek & Architectuur brengt Orfeoproducties en het Vlaams Architectuurinstituut twee hedendaagse kunstbelevingen samen.
4 bijzondere gebouwen of sites met een vernieuwende architecturale waarde worden in de kijker gezet en vormen het decor voor een hedendaags klassiek concert.

De aangezochte ensembles hebben de locatie bezocht en hebben een programma samengesteld in functie van de akoestische kwaliteiten en de uitstraling van het gebouw.

Afbeelding
De locatie: Abdij Roosenberg
In 1977 publiceerde architect en monnik Dom Hans van der Laan zijn traktaat De Architectonische Ruimte, 15 lessen over de Dispositie van het Menselijk Verblijf. Het is een theorie die de essentie van de ruimtelijke ervaring wil vatten en ordenen als basis voor het ontwerpproces.

Tijdens het schrijven van zijn traktaat bouwde Van der Laan Abdij Roosenberg in Waasmunster. Hij werkte er intuïtief met begrippen als ‘nabijheid’ en ‘superpositie’ als ruimtelijke gebaren voor verstilling en spiritualiteit enerzijds, en intensiteit van ontmoeting anderzijds.

Praktisch
Zondag 17 november 2019        
Abdij Roosenberg, Oude Heerweg-Heide 3, Waasmunster
Architect: Dom Hans Van der Laan
Toelichting over de architectuur: Caroline Voet

Musici: Goeyvaerts Strijktrio met Zsuzsi Toth, zang.

Programma: Spiritual Lab – Giovanni Scelsi meets Hildegard van Bingen
15 uur: toelichting door Caroline Voet, architecte
15:30 uur: concert: ‘Elegia per Ty’ van Giacinto Scelsi afgewisseld met muziek van Hildegard von Bingen.

Info & tickets:
Prijs: 16 euro
Bestellen via Orfeoproducties: info@orfeo.be of 03/4491687 of overschrijven op de
bankrekening BE51 3200 2084 4562
Of via GC Hoogendonck: tel. 052/463424 of www.webshopwaasmunster.recreatex.be

Geplaatst in nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *