Steun

Abdij Roosenberg

27/11/16 - Abdijconcert "Kerst-Ode aan Lodewijk Mortelmans"

Op zondag 18 december 2016 om 11u organiseren de Vrienden van de Roosenbergabdij in samenwerking met de Kunstkring Waasmunster in de Abdijkerk een uniek kerstconcert rond de Vlaamse componist Lodewijk Mortelmans (1868-1952).

Zijn dichterlijke kunstliederen, zijn fijnzinnige pianomuziek en zijn poëtische orkestwerken behoren tot de meesterwerken van de Europese muziek van het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw. Door zijn collega Paul Gilson werd Mortelmans omwille van zijn gevoelige en verfijnde stijl dan ook terecht “de Prins van het Vlaamse Lied” genoemd.

Lodewijk Mortelmans was jarenlang directeur van het Antwerps Conservatorium. Na zijn pensioen trok hij zich terug in de bossen van Waasmunster, waar hij zich in alle rust verder wijdde aan het componeren.

Het lag voor de hand dat Mortelmans, die vaak in de pracht van de natuur zijn inspiratie vond en in zijn liedkunst streefde naar volstrekte eenheid tussen tekst en muziek, vooral componeerde op gedichten van Guido Gezelle.

We horen het al van bij de aanvang van het concert in een drietal liederen. Hij componeerde in Waasmunster ook een aantal korte pianowerken, die hij samenbracht in de bundels “Miniaturen”. Daaruit horen we drie stukken. Deze werken waren eerder voor de intieme huiselijke kring bedoeld, dan wel voor de grote concertzalen.
Zijn eveneens in Waasmunster gecomponeerde, bekendste en beste pianowerk met de Gezelliaanse titel, “Het wielewaalt en leeuwerkt", staat ook op het programma.

Dit wordt verder nog aangevuld met het prachtige en toepasselijke “Geistliches Wiegelied”, van Johannes Brahms, gebaseerd op een Duits kerstlied.
Daarna luisteren we naar de Sonate van Franz Schubert voor piano en arpeggione, een verdwenen instrument, dat het midden hield tussen een gitaar en een cello. Met enkele werken van Alexander Borodin, waaronder het eveneens erg toepasselijke “In het Klooster”, sluiten we dit uniek programma af.

Dit concert wordt uitgevoerd door drie uitmuntende Waasmunsterse musici : Dr. Peter Verelst (piano) – Jan Sciffer (cello) - Marijke van Arnhem (mezzosopraan).

Van harte welkom voor dit unieke ‘Waasmunsterse’ concert in de prachtige Abdijkerk van Roosenberg, Oudeheerweg-Heide 3.

Inkomprijs bedraagt 10 euro te betalen aan de kassa, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk op het mailadres denevelieve @ hotmail.com

Download: affiche concert 2016.pdf