Steun

Abdij Roosenberg

27/11/16 - "Uit liefde voor de islam" beste religieuze boek van het jaar

Paolo Dall’Oglio (SJ) is de stichter van het bijzondere woestijnklooster Mar Moussa, waar hij zich net zoals Christian de Chergé in Tibherine (Algerije) opende voor de ‘moslimziel’. Hij stichtte er in 1992 een oecumenische en interreligieuze gemeenschap. Velen vonden er inspiratie tijdens hun culturele en spirituele zoektocht. In juli 2013 verdween hij bij een poging om te bemiddelen tussen strijdende partijen in Syrië. Sindsdien is men zijn spoor bijster. Sommigen gaan ervan uit dat hij nog leeft, maar in handen is van IS.

Paolo nam de islam ernstig en bevestigde de authenticiteit van de religie en hun stichter Mohammed. In het boek Uit liefde voor de Islam (‘Amoureux de l’Islam’) maakt hij duidelijk waarom. Hij gaat de grote vragen over de relatie tussen het christendom en de islam niet uit de weg. Maar in plaats van wantrouwen, voedt hij hoop. In plaats van afwijzing bepleit hij een grote betrokkenheid. Paolo heeft het over een ‘dubbel toebehoren’, niet over een fusie, maar over een gezond makende participatie en authentiek respect.

Babs Mertens en Marc Colpaert hebben met de hulp van monnik Benoît Standaert dit merkwaardige ‘testament’ vertaald.
In een inleiding en een voorwoord beschrijven Babs Mertens en Eglantine Gabaix-Hialé, wiens gesprekken met Paolo aan de basis liggen van het boek, hoe zij Paolo én Mar Moussa hebben ervaren, en hoe ze hem missen. De stilte rond zijn persoon klinkt als een luid protest.

Het boek is een waar antidotum in onze tijd van argwaan en haat. Dat is een van de redenen waarom een jury met Rik Torfs, Rik van Cauwelaert, Dirk De Wachter, Mieke Vanhecke e.a. het boek hebben uitgeroepen tot beste religieuze boek van het jaar.