Steun

Abdij Roosenberg

04/10/15 - Boekenberg : "Deze wereld anders. Politieke geschiedenis van het Grote Verhaal", Ton Veerkamp, Uitgeverij Skandalon, 2014

Ton Veerkamp (1933), vriend en collega van Huub Oosterhuis, studeerde filosofie en theologie in Maastricht en New York. Jarenlang werkte hij als studentenpastor voor buitenlandse studenten in Berlijn. Hij stond aan de wieg van het exegetische tijdschrift Texte und Kontexte. "Die Welt anders" is zijn opus magnum, nu vertaald als "Deze wereld anders."

"Deze wereld anders" vertelt de geschiedenis van het Grote Verhaal; het is de geschiedenis van het Jodendom en het Christendom, van Tora en Bijbel. Het is verbazingwekkend en bij de meeste christenen totaal ongeweten hoe die twee-eenheid zich heeft ontwikkeld. Je kunt "ons" Grote Verhaal niet verstaan als je de geschiedenis van de politieke economie er niet mee inleest. Volgens theoloog Dick Boer laat Veerkamp zien hoe de geschiedenis verhalen voortbrengt die zelf weer geschiedenis maken. "Hij heeft ons een grandioos boek geschonken, meer nog: een boek dat de huidige tijdgeest uitdaagt, een boek dat beweegt." Dit complex en geniaal studieboek is een ongelooflijke aanrader.