Steun

Abdij Roosenberg

01/07/15 - Monastiek Leven - De Laura

Laura is een oud Grieks woord voor een monastieke nederzetting in de woestijn. Het betekent de weg, de steeg die de afzonderlijke huisjes van de monniken met elkaar verbond. De kluizenaars die er woonden, kwamen af en toe samen om te vieren en met elkaar te delen. Benoît Standaert vertaalde dat model naar de 21ste eeuw, voor mensen die het monastieke leven vanuit hun eigen huis willen beleven. Men leeft apart maar is toch verbonden in de laura. Die moderne laura sluit aan bij het leven van de milde en wijze Koptische woestijnvader Abt Poimên (340-450).
De Abdij Roosenberg richtte samen met de initiatiefnemers in maart een mooi initiatieweekend in.

Dat vonden ook de deelnemers:

"Intuïtief afgaand op mijn voorliefde voor de woestijn en haar vaders, schreef ik me in voor het initiatieweekend in de abdij. Het weekend bleek een puur geschenk. Naast kernachtige wijsheden om in het geheugen te griffen, bood Benoît Standaert technieken aan om de rijkdom van het monastieke leven te integreren in een leven in de wereld.
Wat mij trof was de eenvoud waarmee zonder franje naar het licht achter het Bijbelse woord in de lectio divina en het psalmengebed gezocht wordt. Gedragen door de stilte, vond ook het sober maar krachtig delen met anderen van zowel het Woord, psalmen als gebed een sterke weerklank in mij. Hier vond ik een steegje dat ik- hoop ik - vaak zal opzoeken."
(Babs)

 

"Het speciale was dat we een brede waaier aan gebedsvormen en praktijken te zien kregen die we konden inoefenen, als de landkaart of de instrumenten die we nodig hebben om op weg te gaan. Bijzonder was ook dat dit in groep gebeurde, in een nieuw soort gemeenschap-op-afstand, met anderen die zoeken om monastieke waarden te beleven in het gewone leven. Het heeft mij geraakt.
Het te voet naar huis gaan heeft deugd gedaan. Het was een prima manier om het weekend verder te laten inwerken en de overgang te maken naar huis. Ik had het psalmboekje in mijn binnenzak gestoken en toen ik de deur van Roosenberg uitstapte ben ik met psalm 1 begonnen. Enkele verzen uit deze psalm zijn een heel stuk van de weg blijven hangen. Ik ben 2,5 uur onderweg geweest met nog enkele andere psalmen als reisgezel. Het was een speciale ervaring. Blijkbaar kan psalmen bidden ook al stappend, wanneer de omgeving rustig is, zonder mensen in de buurt, en als de weg voldoende recht en effen is."
(Jan)