Steun

Abdij Roosenberg

01/07/15 - Getuigenis over de Vredeswake

Getuigenis over de Vredeswake voor Syrië, 23/01/2015

"Het is soms niet gemakkelijk om gevoelens in woorden uit te drukken. Vooral als je diep verdriet deelt met mensen die een luisterend oor hebben. De Syrië-avond in de abdij Roosenberg in Waasmunster was bijzonder omdat hij zo goed was voorbereid en omdat er Syriërs van alle leeftijden persoonlijk konden getuigen over de catastrofale gevolgen van de oorlog. Het was goed dat vooral het menselijk drama ten gevolge van die oorlog werd belicht. Een onvoorstelbaar aantal mensen leeft in mensonwaardige omstandigheden. Ze worden dagelijks slachtoffer van wapens en bommen.

Verder kwam ook het onderwijs aan bod. Het is een van de belangrijkste sectoren die aangetast worden door de oorlog. Het was dus belangrijk om de aanwezigen erop te wijzen dat vroeg of laat de gevolgen van het gebrek aan onderwijs zich zal laten voelen.

Er was ook aandacht voor Paulo d'all Oglio (S.J.), die nog steeds in het hart van elke Syriër leeft omdat hij in zijn acties een diepe sympathie heeft getoond voor het volk vóór hij werd gekidnapped. Het is voor ons niet te begrijpen dat zo'n humaan iemand in een gevangenis belandt. Dit zou een symbool kunnen zijn voor de Syrische situatie, waarin onschuldige mensen de grootste slachtoffers zijn.

Met vredeskaarsjes in de hand begaven we ons naar de abdijkerk terwijl we 'nur alla nur' zongen, 'licht uit licht'. Verschillende Syrische dichters uit diverse gebieden lazen voor uit eigen werk. Alissar las een tekst van de vermoorde Nederlandse Jezuïet Jan van der Lugt.

Het was ontroerend, ons hart werd geraakt. Mensen met een verschillend geloof waren verenigd in gebed en verbonden met mensen aan de andere kant van de wereld die ondraaglijk lijden. Ik hoop dat we zo'n avond nog mogen beleven."

(Eiad Hayani)