Steun

Abdij Roosenberg

20/06/14 - De monnik en de Soefi & Film: Des hommes et des dieux

De monnik en de Soefi

In elke mens zit een diep verlangen om heel te worden, om te worden wie hij in wezen is. Het luisteren naar die roep heeft in elke religieuze stroming geleid tot vormen van 'monnik-schap'. En zelfs in een seculiere maatschappij blijft dat archetype actief. Hoe kunnen de huidige 'monnik' in de christen en de mysticus in de moslim (de soefi) elkaar vandaag ontmoeten?

De geschiedenis van interreligieuze bruggenbouwers deelt het inzicht dat een dialoog alleen kan als er een wederzijdse transformatie optreedt. Dat is mogelijk als men niet meer immuun is voor de ervaringswereld van de andere en de eigen besloten zelf-genoeg-zaamheid kan laten varen.

Tijdens deze dag word je in woord (tekst, uiteenzetting, uitwisseling) en beeld (filmfragmenten) meegenomen in een hoopvol verhaal. Over interculturele en inter-levensbeschouwelijke dialoog en de noodzaak van een wederzijdse transformatie. In ‘vredesnaam’.

Marc Colpaert is cultuurfilosoof, via kennissen in Zuid-Oost-Azië kwam hij in contact met de grote levensbeschouwingen. Hij is stichter van CIMIC en auteur van 'Tot waar de beide zeeën samenkomen'. Sinds 9/11 belicht hij vaak het andere gezicht van de islam.

Film: Des hommes et des dieux

In 1996 werden in het Algerijnse cisterciënzerklooster van Tibhirine (hoog in het Atlasgebergte) zeven Franse paters ontvoerd, vermoord en daarna ook onthoofd. Maar 'Des hommes et des dieux' is veel meer dan een terugblik op een terroristische aanslag. Deze film toont vooral de kracht én de twijfel, de angst en het engagement van de 7 trappisten tegenover de dreiging die hen boven het hoofd hangt.

Terwijl de monniken gedurende jaren vreedzaam samen leefden met de lokale moslimbevolking van Tibhirine, kiezen ze ervoor om, ondanks de terreurdreiging, toch in hun klooster te blijven. In kleine taferelen, wars van grote dogma's, zie je hoe christenen en moslims dagelijks samen leven en bruggen bouwen, met veel wederzijds respect. Op het eerste zich heel vreemd, toont de film hoe de paters, trouw aan hun spiritualiteit, een sleutelrol in de moslimgemeenschap vervullen.

Dit programma sluit aan bij 'De monnik en de soefi' maar kan ook afzonderlijk worden gevolgd.

Praktisch: Organisatie Vormingplus

Gaat door op donderdag, 17/07/2014
10:00 - 16:30: De monnik en de Soefi (Prijs: standaard € 25,00)
19:30 - 22:00: 'Des hommes et des dieux' - film met inleiding (Prijs: Standaard: € 5,00)

Adres: Vormingplus, Wandelweg 11, 8500 Kortrijk

Vooraf online inschrijven noodzakelijk;
klik hier voor inschrijven De monnik en de Soefi en hier voor inschrijven 'Des hommes et des dieux' - film met inleiding

Fragment 'Des hommes et des dieux

Lees meer: vormingplusmzw.be