Steun

Abdij Roosenberg

Agenda

19/03/15 - Voordracht over het Lam Gods

In de Sint-Baafskathedraal bevindt zich een van de markantste schilderijen uit de Westerse wereld. Het Lam Gods, geschilderd door de broers Hubert en Jan Van Eyck en plechtig onthuld in 1432, is niet enkel vanuit kunsthistorisch oogpunt van uitzonderlijk belang. De compositie en de iconografie vertellen immers ook heel veel over de maatschappij in de overgangsperiode van middeleeuwen naar renaissance in het algemeen en over de religieuze beeldvorming in het bijzonder. Het schilderij bleef doorheen de eeuwen tot de verbeelding spreken en tot op de dag van vandaag staat het met de regelmaat van de klok in het centrum van de belangstelling.

Peter Schmidt is filoloog, theoloog en titulair-kannunik van het Sint-Baafskapittel en is, zonder twijfel, een van de meest eminente ‘Lam Gods’-specialisten. Hij publiceerde in 2005 een standaardwerk over dit kunstwerk, een prachtig geïllustreerd boek over dit nooit geëvenaarde, eeuwig fascinerende meesterwerk. In zijn voordracht gaat hij, met bewondering en verwondering en nooit geziene detailfoto’s, in op de kleinste details van dit kunstwerk, waardoor het nog fascinerender wordt voor de toehoorder. Eén van zijn centrale aandachtspunten hierbij is de rol van het getal ‘acht’ in de compositie van het schilderij.

Praktisch

  • Begeleiding door Peter Schmidt
  • Gaat door op 19/03/15 om 19.30 uur
  • Gaat door in Abdij Roosenberg
    Oudeheerweg-Heide 3, Waasmunster
  • Deelname in de kosten: 5 euro
  • Voor informatie (of inschrijven) contacteer: Zuster Trees (Telefoon: 03 772 33 92 of mail: info @ abdij-roosenberg.be)