Agenda

Zon
Maa
Din
Woe
Don
Vrij
Zat
juni
juni
juni
juni
juni
1
2
3
4
 • Meditatie
  19:30 -20:30
  2022.07.04

  Meditatie is een soort innerlijk vasten waarbij we vrij worden van al wat ons beklemt en klein maakt. Het is de innerlijke equivalent van uiterlijk vasten.

  Wees stil zegt de psalmist en weet dat Ik God ben(psalm 46:11). In de christelijke traditie wordt stilte en stil direct verbonden met zelfkennis en godskennis.

  In de kern van ons wezen zijn we vrij. Weten we dat, hebben we daar toegang toe?

  Er wordt een korte inleiding en weg getoond om verbinding te maken met die levende bron. De stilte is niets iets dat we moeten maken, we kunnen er enkel contact mee maken zodat het meer en meer de bron wordt van waaruit en waarin we leven.

  Deze beide introducties zijn niet abstract maar integendeel concreet. Er word je een praktische weg aangereikt om verder mee aan de slag te  gaan. We gaan ook telkens een twintigtal minuten mediteren en er kan achteraf ingegaan worden op al je vragen.

  • Welkom van 19u20
  • 19u30 inleiding meditatie
  • 19u50 meditatie
  • 20u10 vraag en antwoord
  • 20u30 einde

  Je hoeft hiervoor niet in te schrijven en er kan ter plekke een kleine vrije bijdrage gedaan worden voor verwarming en onderhoud van de  Roosenbergabdij .

  Je zal zien en ervaren dat de Roosenbergabdij de plek is om te mediteren.

5
6
7
8
9
10
11
12
 • Psalmwake
  20:00 -22:00
  2022.07.12

  De laura is de naam van een bescheiden initiatief dat de monastieke waarden en traditie wil doorgeven aan wie hiervoor ruimte wil scheppen in het dagelijks leven. We worden aangemoedigd monnik te zijn in de wereld, elk op onze eigen plek én in verbondenheid met elkaar. Net zoals kluizenaars in de woestijn zich met elkaar verbonden wisten door een steegje, ‘laura’ in het Grieks, zo weten wij ons in de wereld van vandaag digitaal en fysiek verbonden.
  Eén keer per maand komen we samen met de laura van het Waasland voor een psalmwake in de Roosenbergabdij. Al wakend bij wat er gebeurt in ons leven, om ons heen en in de wereld, bidden we samen een vijfentwintigtal psalmen. Elke wake loopt volgens een eenvoudig, vast stramien. Doorheen het jaar doorkruisen we in zeven psalmwakes het ganse psalter.
  Om de twee maanden ontmoeten we elkaar voor een psalmbespreking. We gaan dieper in op één psalm. In gesprek met elkaar onderzoeken we de betekenis ervan voor ons eigen leven. We maken gebruik van de psalmcommentaren van p. Benoît Standaert die aan de oorsprong van de laurabeweging staat.
  Wie graag komt kennismaken of meer informatie wenst, kan zich aanmelden via laura.waasland@gmail.com. De psalmwakes en psalmbesprekingen gaan door op maandag of dinsdagavonden in de kerk van Abdij Roosenberg. Meer informatie over de laurabeweging in Vlaanderen en Nederland vind je op lauravanabtpoimen.be.

13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
augustus
augustus
augustus
augustus
augustus
augustus